Voeg uw site toe aan Google (Search Console)

Inhoudsopgave

Behoefte aan consultatie?

Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies.

Is uw website online en klaar om bezoekers te ontvangen? Dan is het nu het perfecte moment om ervoor te zorgen dat deze wordt opgemerkt door een groter publiek. Met behulp van Google kunt u ervoor zorgen dat uw website wordt geïndexeerd en weergegeven in de zoekresultaten, waardoor potentiële bezoekers uw inhoud gemakkelijk kunnen vinden. Laat uw website niet onopgemerkt blijven – geef het vandaag nog door aan Google en vergroot uw online zichtbaarheid!

Vereisten

  • Een Google-account. Geef de voorkeur aan een account dat is toegewijd aan uw site. Vermijd persoonlijke accounts.
  • Een indexeerbare site: dat wil zeggen, zonder noindex-tag of enige andere richtlijn die de Google-bot kan blokkeren.

Het toevoegen van de site aan Search Console

Begin door uzelf te registreren op Google Search Console, voorheen bekend als Webmaster Tools. Deze service biedt u niet alleen inzicht in de gezondheid van uw website vanuit het perspectief van Google, maar stelt u ook in staat om belangrijke aspecten van uw website te beheren en optimaliseren. Met Google Search Console kunt u niet alleen controleren of uw inhoud correct geïndexeerd is, maar ook uw XML-sitemaps beheren, uw gestructureerde gegevens controleren en nog veel meer. Het is een onmisbaar instrument voor elke website-eigenaar die serieus bezig is met het verbeteren van de prestaties en zichtbaarheid van zijn site in zoekmachines.

Nadat u bent ingelogd, kunt u uw website toevoegen aan Google Search Console. Om dit te doen, klikt u op het menu-icoon met drie streepjes aan de linkerzijde van het Google Search Console-dashboard. Selecteer vervolgens de optie “Eigendom toevoegen“.

google search console add site 1 1024x750 1

Er verschijnt een pop-up met twee mogelijke opties:

  1. Domein: Dit is de nieuwe methode waarmee u alles binnen een domein kunt volgen zonder varianten toe te voegen, zoals subdomeinen en verschillende protocollen (http/https). Het vereist echter validatie op DNS-niveau.
  2. URL-voorvoegsel: Dit is de oude methode waarbij elk domein en protocol handmatig moet worden toegevoegd, maar er zijn verschillende validatiemethoden beschikbaar.

In ons voorbeeld kiezen we voor “URL-voorvoegsel”.

google search console add site 2 1024x825 1

Nadat je je eigendom hebt toegevoegd, zijn er verschillende opties beschikbaar om te valideren dat je inderdaad de eigenaar bent van dit domein. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de optie om een HTML-meta-tag toe te voegen aan de header van je website, of om een HTML-bestand te uploaden naar de rootmap van je domein. Een andere optie is om je domein te valideren via DNS-verificatie, waarbij je een TXT-record toevoegt aan de DNS-instellingen van je domeinprovider.

Zodra je de gekozen validatiemethode hebt voltooid, sla je de wijzigingen op en volg je de verdere instructies van Google om de validatie te voltooien. Dit proces kan enkele minuten duren, maar zodra de validatie is voltooid, wordt je eigendom bevestigd in Google Search Console.

google search console add site 3 1 1024x513 1


Nu staat je site vermeld in Google Search Console.

Maar let op, het feit dat je site in de Search Console staat vermeld, betekent niet automatisch dat deze ook daadwerkelijk in de zoekresultaten zal verschijnen.

Om de kans te vergroten dat je site eerder in zoekresultaten verschijnt, kun je de volgende stappen overwegen:

  1. Dien een XML-sitemap in om zoekmachine crawlers te helpen bij het navigeren door je site.
  2. Gebruik de URL-inspectietool om onmiddellijke indexering van specifieke pagina’s aan te vragen.


Om een URL te inspecteren, voer je je domeinnaam https://voorbeeld.com/ in het veld bovenaan de Zoekconsole in.

google search console add site 4 1 1024x189 1
google search console

Google zal vervolgens je pagina analyseren en de essentiële informatie wordt vervolgens weergegeven:

google search console add site 5 1 1024x528 1

Wacht een paar minuten om te zien of je verzoek door Google wordt gevalideerd.

Over het algemeen zorgt dit ervoor dat de URL binnen enkele minuten in de zoekresultaten verschijnt door het commando “site:voorbeeld.com” in Google te typen.

De volgende stap is geduldig zijn, vooral als je site nieuw is, zodat de Google-bot er doorheen kan crawlen (afhankelijk van het aantal pagina’s kan dit meerdere passages van de bot vereisen), en dat de index van Google wordt bijgewerkt zodat je verschillende inhoud in de zoekresultaten verschijnt. Dit proces kan enkele weken duren.

Categorieën:
Deel Bericht:
LinkedIn
X
Facebook
Over de auteur
Afbeelding van H. Kaya
H. Kaya
Sinds 2001 ben ik actief in de digitale wereld, waarbij ik begon met het maken van websites, me verdiepte in het beheersen van Linux servers tegen 2005, en WordPress omarmde in 2007. Nu, met meer dan twee decennia ervaring, ben ik een ervaren WordPress-professional en Linux-goeroe, klaar om inzichten te delen van dit transformerende pad. Bekijk Profiel
Afbeelding van H. Kaya
H. Kaya
Sinds 2001 ben ik actief in de digitale wereld, waarbij ik begon met het maken van websites, me verdiepte in het beheersen van Linux servers tegen 2005, en WordPress omarmde in 2007. Nu, met meer dan twee decennia ervaring, ben ik een ervaren WordPress-professional en Linux-goeroe, klaar om inzichten te delen van dit transformerende pad. Bekijk Profiel